افسردگی یک بیماری شایع و جدی پزشکی است، که بر احساس شما، طرز تفکر و نحوه عملکرد شخص تأثیر منفی می گذارد. همچنین باعث احساس غم، اندوه و یا از دست دادن علاقه به فعالیت هایی می شود، که زمانی از آنها لذت می برد. افسردگی می تواند منجر به انواع مشکلات روحی و جسمی شود و توانایی فرد را برای عملکرد بهتر در محل کار و خانه کاهش دهد.
در زیر چند مورد از علائم افسردگی آورده شده است، که شامل:
• احساس بی قراری و اضطراب
• فکر کردن به مرگ و خودکشی
• کاهش قدرت تصمیم گیری
• کم اشتهایی و کاهش وزن (در بعضی از افراد برعکس می باشد و دچار پراشتهایی و افزایش وزن می شوند.)
• کاهش تمرکز
• احساس خستگی و کمبود انرژی در زمانی که کار سنگین انجام نداده اید
• سریع عصبانی شدن و زود رنجی
• کم خوابی یا زیاد خوابیدن
• احساس غم و پوچی
• بی علاقگی به کارهایی که قبلا برای فرد جذاب بود
دانشمندان معتقدند عوامل زیادی در ابتلا به افسردگی نقش دارند، که در زیر به 6 مورد از آن ها اشاره می کنیم، این علائم عبارتند از:
1. مواد مخدر و الکل: مصرف مواد مخدر و الکل احتمال ابتلا به افسردگی را در افراد افزایش می دهد.
افسردگی انواع مختلفی دارد که در سطر زیر به 8 مورد از آن ها اشاره شده است:
افسردگی ماژور شایع ترین نوع افسردگی است که استفاده از داروهای ضد افسردگی و روان درمانی می تواند در بهبود آن موثر باشد.
افسردگی دیستایمیا به شدت افسردگی ماژور نیست و این نوع افسردگی می تواند در اخلاقیات و رفتار ما به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت تغییر ایجاد کند دیستایمیا معمولا با روان درمانی بهتر از دارو درمانی جواب می دهد.
این نوع افسردگی چند هفته تا چند ماه پس از زایمان می تواند بروز کند که بهتر است شخص سریعا به پزشک مراجعه کند که با دارو درمانی و روان درمانی بتواند افسردگی خود را درمان کند.
افسردگی فصلی معمولا در فصل زمستان شروع می شود و هنگام بهار بهبود پیدا می کند. این نوع افسردگی ببیشتر در افرادی دیده می شود که به کاهش نور حساس اند افسردگی فصلی خفیف بوده و معمولا با نور درمانی، افراد درمان می شوند.
این نوع افسردگی به اندازه افسردگی ماژور شناخته شده نیست. شایع ترین علائم این نوع افسردگی شامل: احساس سنگینی در دست و پاها، خواب بیش از حد و پر خوری اشاره کرد که صحبت درمانی، در درمان این نوع افسردگی تاثیر زیادی دارد.
این نوع افسردگی در فرد باعث بروز افکار یا رفتار های درهم برهم، هذیان و توهم می شود که درمان این نوع افسردگی به داروهای ضد افسردگی و گاهی داروهای ضد روان پریشی نیاز دارد.
یکی از مهم ترین انواع افسردگی اختلال دو قطبی می باشد. بالا و پایین شدن های شدید در رفتار و اخلاقیات فرد نشانه های اختلال دو قطبی می باشد. مبتلایان به این نوع افسردگی معمولا با داروهای تثبیت کننده خلقی درمان می شوند.
این نوع افسردگی در اثر اتفاقی که در زندگی فرد میوفتند و باعث تغییر در شیوه ی زندگی فرد می شود بروز می کند که این اتفاق می تواند از دست دادن شغل، درگذشت عزیزان، طلاق و دیگر اتفاقات تاثیر گذار در زندگی شخص باشد که می تواند با روان درمانی و دارو درمانی حل شود.
خوشبختانه افسردگی درمان دارد فقط کافیست پیگیر درمان خود باشید که در سطر زیر به چند مورد از راه های درمان افسردگی اشاره می کنیم:
مصرف داروهای ضدافسردگی و تثبیت کننده خلقی تحت نظر پزشک به درمان افسردگی کمک می کند.
استفاده از روان درمانی در کنار دارو درمانی می تواند در بهبود افسردگی سرعت ببخشد. در روان درمانی، درمانگر در طی جلساتی که با بیمار می گذارد می تواند عواملی که باعث ایجاد افسردگی در فرد شده است را شناسایی و آن ها را درمان کند.
افرادی که در درمان با دارو و یا روان درمانی مقاومت می کنند و دارای افسردگی شدید هستند، TMS می تواند درمان مفیدی برایشان باشد. در این روش پزشک پالس های انرژی مغناطیسی را به سمت مناطقی از مغز که درگیر خلق هستند هدایت می کند. این پالس های مغناطیسی بدون درد از طریق جمجمه عبور می کند و باعث تحریک سلول های مغزی می شود که می تواند ارتباط بین بخش های مختلف مغز را بهبود ببخشد و باعث درمان افسردگی شود.
با استفاده از یک جعبه نور، فرد در معرض طیف کامل نور قرار می گیرد و باعث تنظیم ترشح هورمون ملاتونین در فرد می شود که این روش هم در درمان افسردگی تاثیرگذار است.
به کمک طب سوزنی، مدیتیشن، تغذیه درمانی و ورزش می توانید به بهبود افسردگی خود کمک کنید.
افسردگی می تواند موقتی و یا بلند مدت باشد. درمان، می تواند علائم افسردگی را کنترل و کم کند اما باعث نمی شود افسردگی به طور کامل از بین برود بنابراین بهتر است به علائم و حالت های خود هوشیار باشید و در صورت بروز علائم ذکر شده سریعا به پزشک مراجعه کنید.