اضطراب یک واکنش طبیعی به استرس است، که در برخی شرایط می تواند مفید باشد. یعنی می تواند ما را نسبت به خطرات آگاه کند و به ما در آمادگی پیدا کردن و توجه بیشتر کمک کند. هنگامی که شدت اضطراب و نگرانی بیش از حد طبیعی باشد و به مرور زمان شدت بگیرد، باعث مختل شدن زندگی روزانه می شود، که می گوییم فرد دچار اختلال اضطراب شده است.
اختلالات اضطرابی با اضطراب متفاوت است و ترس یا اضطراب بیش از حد را شامل می شود، که اعصاب و روان فرد را تحت شعاع قرار می دهد. اختلالات اضطرابی شایع ترین اختلالات روانی است و تقریباً 30 درصد از بزرگسالان را در مقطعی از زندگی خود تحت تأثیر قرار می دهد، اما قابل درمان است.
اختلال اضطراب انواع مختلفی دارد، که در سطر زیر به 5 مورد از آن ها اشاره شده است:
اختلال اضطراب اجتماعی معمولا از نوجوانی شروع می شود، که فرد از اشتباه کردن، صحبت کردن، غذا خوردن و... در جمع می ترسد. زیرا نگران است که دیگران او را مسخره یا قضاوت کنند.
در اختلال اضطراب فراگیر فرد دائما نگران وقوع حوادث ناراحت کننده ای مانند مرگ نزدیکان، تصادف و... می باشد. نشانه های رایج این نوع اضطراب شامل: تپش قلب، بی قراری، بی خوابی و عدم تمرکز می باشد.
فوبیا ترسی غیر واقعی و شدید از یک جسم، شخص، حیوان یا موقعیت می باشد، که معمولا در شرایط خاصی بروز می کند. مانند: دیدن عنکبوت، ترس از ارتفاع، ترس از تاریکی و... نشانه های رایج فوبیا شامل: تعریق شدید، تپش قلب و احساس خفگی است.
دو نوع وسواس داریم، که شامل: وسواس فکری و وسواس عملی می باشد. در اختلال اضطراب ممکن است، فرد دچار یکی از اضطراب ها و یا هر دو مدل وسواس شود.
این نوع اختلال اضطرابی معمولا بعد از حادثه ای دردناک اتفاق می افتد و برخی از افراد بعد از چندین ماه بهبود پیدا می کنند. اما در برخی دیگر ممکن است تا آخر عمر با آنها همراه باشد و آنها را تحت تاثیر آن حادثه قرار دهد، که می تواند باعث پرخاشگری، دیدن کابوس، عصبانیت و... در فرد شود.
نشانه ها و علائم افرادی که به اضطراب مبتلا هستند، شامل موارد زیر می باشد:
• خشکی دهان
• تنگی نفس و احساس خفگی
• حالت تهوع
• داشتن افکار و احساسات ترسناک و ناراحت کننده
• تپش قلب
• گرفتگی عضلات
• بی خوابی
• بی قراری
• عدم تمرکز
• احساس ترس و نگرانی بدون دلیل منطقی
• دیدن کابوس
اختلال اضطرابی دلیل مشخصی ندارد، اما عواملی مانند: ژنتیک، محیط، میزان استرس، تغییرات مغز و حادثه می تواند نقش مهمی در مبتلا شدن به اختلال اضطرابی داشته باشد.
اضطراب نوعی واکنش ذهنی است، ولی می تواند بر روی سلامت جسمی و فیزیکی افراد تاثیر بگذارد، که شامل:
• بیماری قلبیافرادی که دچار اضطراب می باشند، باید به روان پزشک و روان شناس مراجعه کنند، تا با استفاده از ابزارهای تشخیصی و سوالاتی که از آنها پرسیده می شود نوع اختلال تشخیص داده شود.
روش های گوناگونی برای درمان اضطراب وجود دارد، که در سطر زیر به 4 نوع از بهترین راهکارها اشاره شده، این مراحل شامل:
داروهای مخصوصی برای بهبود اختلال اضطراب وجود دارد، که باید اول به پزشک مراجعه کنید. اگر پزشک تشخیص دهد، که بیمار باید از دارو استفاده کند، برایش تجویز می کند.
صحبت کردن با روان پزشک و روان شناس باعث می شود، فرد بتواند ریشه اضطراب خود را پیدا کند و به کمک تمرین های مختلف بتواند الگوی فکری و رفتاری خود را تغییر دهد.
نحوه سبک زندگی در به وجود آمدن اضطراب نقش مهمی دارد. اضافه وزن، عدم تحرک، مصرف الکل و غذاهای ناسالم از عامل های اصلی در به وجود آمدن اضطراب می باشند.
تمرین های مراقبه و خودآگاهی به شما کمک می کند، تا تنش های ذهنی را از خود دور کنید و بتوانید جسم و روان خود را آرام کنید.
بسیاری از افراد از اختلالات اضطرابی رنج می برند، که بهتر است به روان پزشک یا روان شناس مراجعه کنند، تا با کمک آن ها بتوانند خود را درمان کنند و به زندگی عادی خود برگردند. اما بسیاری از بیماران این کار را نمی کنند و بقیه باید به آنها کمک کنند، چون خودشان مراجعه به پزشک را بی فایده می دانند. برای مشاوره و دریافت اطلاعات بیشتر، می توانید با ما در ارتباط باشید.