ایجاد انگیزه در یک نوجوان بی انگیزه می تواند یک چالش باشد. در بسیاری از موارد نوجوانان بی انگیزه کمی بیشتر از آنچه تصور می کنید با انگیزه هستند، اما انگیزه هایی که دارند با انگیزه هایی که شما فکر می کنید باید داشته باشند، متفاوت است.
وقتی والدین می پرسند "چگونه به نوجوانم انگیزه بدهم؟" آنها معمولاً منظورشان این است: «چگونه نوجوانم را به انجام کاری که میخواهم وادار کنم؟ چگونه می توانم او را به تعادل در زندگی اش برسانم؟ و...
اما چگونه در نوجوان انگیزه کنیم که نتیجه معکوس نداشته باشد؟ انگیزه شامل یک سیستم پیچیده در مغز است. استراتژیهای مرسوم مانند تقویت ساده یا تنبیه مثبت معمولاً بهطور موقت کار میکنند. آنها اغلب نتیجه معکوس می دهند و در نتیجه انگیزه کمتری در بچه ها ایجاد می شود. دریابید که چگونه می توان به یک نوجوان انگیزه واقعی داد تا بتواند انگیزه مناسبی برای زندگی خود ایجاد کند.
انگیزه با انتقال دهنده عصبی دوپامین مرتبط است. سطح دوپامین زمانی که با تجربیات مفیدی مانند، برنده شدن در یک بازی ویدیویی یا تحسین شدن از طرف شخصی مواجه می شویم، افزایش می یابد. در مقابل، سطوح پایین دوپامین با کمبود انگیزه و کسالت همراه است. سطح مطلوب دوپامین می تواند به انگیزه بالا منجر شود. این کلید انگیزه نوجوان شما است. در دوران نوجوانی، کاهش سطح دوپامین بسیار آسان است. بنابراین، قبل از بزرگ شدن آنها، باید از پایین آمدن آن جلوگیری کنیم.
استرس دشمن دوپامین است. حتی استرس مزمن و خفیف می تواند باعث شود، سطح دوپامین نوجوان شما به شدت کاهش یابد و آنها تمایلی به انجام کاری نداشته باشند. در حالی که مغز کودکان در دوران بلوغ و نوجوانی به سرعت رشد می کند، افزایش انعطاف پذیری آنها را نیز آسیب پذیر می کند. مغز نوجوان نسبت به استرس حساس تر است. استرس مزمن که به آن استرس سمی نیز میگویند، برای هیچکس در هر سنی خوب نیست، بهویژه برای مغز نوجوانان بسیار مضر است. زیرا ممکن است منجر به تغییرات دائمی در رشد مغز شود. در موارد شدید، استرس سمی می تواند منجر به کوچکتر شدن مغز و آسیب به یادگیری، حافظه و مرکز تمرکز مغز شود.
استرس، در این دوره همچنین به مشکلات سلامت روانی مانند: اضطراب، افسردگی، اسکیزوفرنی و سوء مصرف مواد مخدر کمک می کند که اغلب در دوران نوجوانی مشاهده می شود. نوجوانان نه تنها بیشتر مستعد استرس هستند، بلکه واکنشپذیرتر و هیجانیتر هستند. بنابراین، نوجوانان می توانند انگیزه خود را برای درس خواندن به راحتی از دست بدهند و نسبت به درخواست های خوش خیم برای انجام کارهای مدرسه احساسی رفتار کنند. به یک معنا، آنها نمی توانند به آن کمک کنند. انگیزه و تنظیم عاطفی آنها در این دوره کاملاً شکننده است.
در اینجا نحوه متقاعد کردن نوجوان به مطالعه و کمک به تقویت انگیزه در آنها آورده شده است، که شامل:
استرس نه تنها نمی تواند انگیزه ایجاد کند، بلکه می تواند تأثیر منفی بر رشد مغز کودک شما داشته باشد. بهترین کاری که والدین می توانند برای تشویق نوجوانان خود به مطالعه انجام دهند، حذف استرس از زندگی آنهاست.
متأسفانه والدین یکی از رایج ترین منابع استرس مزمن برای نوجوانان هستند. شما قبلاً میلیون ها بار به فرزند خود در مورد کارهایی که باید انجام دهد یادآوری کرده اید. یادآوری های بیشتر باعث ایجاد استرس غیر ضروری برای کودک شما می شود.
عوامل استرس زای مزمنی وجود دارند که می توانید آنها را از بین ببرید، که شامل موارد زیر است:
• از نق زدن مداوم در مورد کارهای او خودداری کنید.
• مدام در مورد دانشگاه به آنها یادآوری نکنید.
• آنها را به خاطر نمرات ضعیف یا از دست دادن تکالیف تنبیه نکنید.
رابطه یکی از قوی ترین محرک هاست. این احساس تعلق و ارتباط با کسی است که به او اهمیت می دهید. نوجوانان بی انگیزه اغلب روابط تیره ای با والدین خود دارند، با ترمیم رابطه و تبدیل شدن به منبع قدرت در زندگی نوجوان و زورگویی به آنها، در آنها انگیزه ایجاد کنید. داشتن یک رابطه نزدیک، گرم و پذیرنده با والدین قوی ترین پیش بینی کننده موفقیت در آینده است. این به نوجوان شما پایه ای محکم برای موفقیت های آینده خود می دهد.
بر اساس نظریه خود تعیین، که توسط متخصصان روانشناسی و انگیزه Deci & Ryan در دانشگاه روچستر ایجاد شده است، نوجوانانی که فکر می کنند بر فعالیت های خود کنترل دارند، انگیزه بیشتری دارند. به عنوان مثال: کودکان و به ویژه نوجوانان، وقتی احساس می کنند تحت کنترل هستند یا تحت فشار برای مطالعه هستند، نمی توانند انگیزه بگیرند.
آنها باید بخواهند با کمال میل مطالعه کنند تا انگیزه ای برای این کار داشته باشند. به نظر معکوس می رسد، اما حقیقت دارد. وقتی به نوجوانان اجازه داده شود که تصمیم بگیرند در چه فعالیتهایی شرکت کنند، خود رانده میشوند تا کارهایی را که ارزشمند میدانند انجام دهند.
قبل از اینکه بتوانید کاری را به خوبی انجام دهید، در مقطعی باید آن را بدون هیچ گونه شایستگی یا دانشی در مورد کاری که انجام می دهید انجام دهید. و برای ادامه کار روی چیزی حتی بعد از اینکه مرتکب اشتباهی شده اید و از انجام آن خجالت زده اید، باید نسبت به آن اشتیاق داشته باشید. این فعالیت ها به اندازه کافی برای شما معنادار هستند که بدون توجه به نظرات دیگران آنها را انجام می دهید.
نکته کلیدی: این است که به نوجوانان کمک کنید، تا دلایل مطالعه را درونی کنند. کودکان، بهویژه نوجوانان، ارزشهای کسانی را که احساس میکنند با آنها مرتبط هستند، درونی میکنند.
یکی از راههای کمک به نوجوانان برای افزایش سطح دوپامین، ورزش است. فعالیت های بدنی می توانند به تنظیم ترشح دوپامین در مغز کمک کنند. علاوه بر این، ورزش میتواند روحیه و سلامت روانی نوجوانان را بهبود بخشد. همچنین با افزایش عملکرد شناختی و انعطاف پذیری مغز مرتبط است. داشتن خلق و خوی بهتر باعث ایجاد رابطه آسانتر می شود و عملکرد بهتر مغز تسلط نوجوان را تسهیل می کند. شما نمی توانید با انجام برخی تمرینات بدنی هر روز سلامت و انگیزه نوجوان خود را برای یادگیری تقویت کنید.
انگیزه پیچیده است، زیرا مغز انسان یکی از پیچیده ترین سیستم های جهان است. با پیشرفت تکنولوژی، دانشمندان درک بیشتری از آن به دست می آورند. استراتژیهای فرزندپروری ما نیز باید تطبیق داده شود، زیرا دانش بیشتری در مورد نحوه عملکرد مغز داریم.
اگر به دنبال نکات اضافی و یک برنامه واقعی هستید، از یک متخصص روانشناسی و یا مشاور کمک بگیرید. مشاور به شما مراحلی را می دهد، که برای شناسایی مسائل انگیزشی در فرزندتان نیاز دارید و راهبردی را که می توانید برای کمک به فرزندتان در ایجاد انگیزه شخصی و اشتیاق در یادگیری اعمال کنید، ارائه می دهد. هنگامی که این استراتژی مبتنی بر علم را بدانید، ایجاد انگیزه در فرزندتان آسان و بدون استرس می شود.