روش صحیح مطالعه دروس اختصاصی ریاضی
هندسهی تحلیلی از جمله درسهایی است که خیلی سریع مطالب آن فراموش میشود و زیاد نیاز به دوره دارد. بهترین روش برای مطالعهی این درس این است که ابتدا جزوه و کتاب را کامل بخوانید و سعی کنید تمام مطالب آن را درک کنید هرچند زیاد وقت میگیرد. حتما تمرینهای کتاب و مثالهای جزوه را خودتان حل کنید و مثلا با عوض کردن صورت مسأله سعی کنید بار دیگر مسأله را حل کنید. آن قدر تمرین کنید که فرمولها برایتان جا بیفتد. پس از این که ۲، ۳ بار جزوه را خواندید و یاد گرفتید (تعداد دفعات بستگی به تسلط شما بعد از هر مطالعه دارد)، شروع به خلاصهنویسی از نکتهها کنید. شیوهی خلاصهنویسی را جداگانه در قسمت خلاصهنویسیها به شما گفتهام. این قسمت خیلی مهم است؛ چون هندسهی تحلیلی خیلی به مرور نیاز دارد و برای هر مرور نمیتوانید بار دیگر کل جزوه را بخوانید پس حتما این قسمت (خلاصهنویسی) را دقیق انجام دهید. بعد از آن که خلاصهتان تکمیل شد، تقریبا در ابتدای هر هفته یا هر ۲ هفته باید مطالب را مرور کنید. به این نحو که ابتدا خلاصه را بخوانید و ۲، ۳ روز بعد باز از همان مبحث تست بزنید. تست زدنهای اولیه لازم نیست زماندار باشد اما در مرتبههای بعد حتما زمان هم بگیرید. حتما یک کتاب را بهطور کامل باید حل کنید و نکتههای آن را یاد بگیرید.
هندسهی پایه (هندسهی ۱ و هندسهی۲ ):
هندسهی پایه از جملهی دروس استدلالی میباشد که فقط حفظ کردن نکتهها و فرمولها کمک چندانی به شما نخواهد کرد. برای این درسها باید در ابتدا یک سری کلیات را یاد بگیرید و بعد از آن فقط مسأله حل کنید و از مسائل مختلف، ایدههای مختلف یاد بگیرید. سعی کنید به مسائل زیاد فکر کنید و خودتان آنها را حل کنید و وقتی مطمئن شدید نمیتوانید و پاسخ را خواندید بار دیگر سعی کنید حل کنید و سوال را علامت بزنید تا مرتبههای بعدی خودتان آن را حل کنید. خلاصهبرداری در این درسها نیز چندان کار سختی نیست. فقط کافی است برخی از نکتهها و فرمولها را بنویسید هر چند مثلا در مبحث تبدیلات که نکتههای حفظی بیشتری دارد و به طبقهبندی احتیاج دارد، خلاصه به شما کمک فراوانی خواهد کرد ولی بهطور کلی حرف اول و آخر را تست و تمرین فراوان میزند البته بهشرطی که خودتان به آنها فکر کنید و سعی کنید حل کنید. در مرتبههای اول لازم نیست برای تستها، زمان بگیرید. فقط سعی کنید مسائل را هر طور که شده حل کنید. اگر حل نشد همانطور که گفته شد عمل کنید و در مرتبهها یعد تستهای علامتدار بار دیگر حل کنید (این بار خودتان حل کنید) پس از طی چند مدت، چند تست از مبحثهای مختلف جلوی خود بگذارید و سعی کنید بهصورت زماندار حل کنید؛ البته توجه کنید که بعضی از تستهای هندسهی پایه در یک آزمون (که معمولا تعدادشان زیاد نیست) وقتگیر هستند و نباید هنگامی که آزمون میدهید زیاد به آن فکر کنید. آنها را علامت بزنید و بعدا برگردید و به آنها فکر کنید. اگر زیاد تمرین کنید به راحتی این تستها را شناسایی میکنید و بقیه را نیز به سادگی جواب میدهید. فقط کافی است زیاد تمرین کنید.
درس «گسسته و جبرو احتمال» را چهگونه مطالعه کنیم؟
این دو درس کمی با هندسهی تحلیلی تفاوت دارندو شیوهی مطالعهی آنها بیشتر شبیه درسهای ریاضی پایه و دیفرانسیل میباشد.
بهطور خلاصه مراحل زیر را دنبال کنید:
۱)سعی کنید کاملاً مطالب این درسها را یاد بگیرید، بهطوری که هر قدر تستها را بپیچانند! بتوانید حل کنید؛ پس حفظ کردن کافی نیست.
۲)بعد از آن که از روی کتاب و جزوه کامل یاد گرفتید، مطالب مهم را در برگهی خلاصهی خود وارد کنید.
۳)در درس گسسته، تا میتوانید تست بزنید و شیوههای مختلف حل تست را یاد بگیرید. اگر درس را خوب یاد بگیرید هر تستی جلوتان بگذارند میتوانید حل کنید. فقط با تمرین زیاد سرعت خود را بالا ببرید.
صورت مسأله را دقیق بخوانید و مبحث را شناسایی کنید و بفهمید مسأله از شما چه میخواهد
۱)اگر لازم بود، حتما شکل بکشید.
۲) فرمول مربوط به مسأله را یادآوری کنید (اگر خلاصهنویسی کرده باشید و زیاد آن را مرور کرده باشید، برایتان خیلی راحت خواهد بود).
۳) اگر نیاز به جابهجایی و تغییر در فرم اصلی فرمول وجود دارد آنها را انجام دهید.
۴) اگر دادههای مسأله نیاز به تبدیل واحد دارند آنها را انجام دهید.
۵) دادههای مسأله را در فرمول جایگذاری کنید و مسأله را حل کنید.
اگر احساس میکنید سرعتتان پایین است، همان طور که گفتم پیوسته تست بزنید و سعی کنید بدون این که دقتتان کم شود، سرعت را زیاد کنید. این کار تنها با تستزنی زیاد و اصولی امکانپذیر است. در اثر حل کردن تستهای تکراری و مشابه، سرعت عمل افزایش مییابد. حتی اگر لازم دیدید میتوانید چندین بار تستهای کنکورهای سراسری سالهای اخیر را پاسخ دهید. توجه کنید لازم نیست مسأله را بهصورت تشریحی حل کنید.اگر توانستید بیدقتیهای خود را کنترل کنید و کاهش دهید (سعی میکردم هر چه سریعتر مقالهای در این زمینه در سایت قرار دهم)، فرمولها را در ذهن خود بیاورید و فقط محاسبهها را روی کاغذ انجام دهید. توجه کنید که مرحلههایی که احتمال خطا در آنها زیاد نیست را در ذهن انجام دهید و سایر مطلبها (مثل محاسبهها) را حتما حتما روی کاغذ انجام دهید. سعی کنید از شکلها حداکثر استفاده را ببرید و سرعت حل مسألهی خود را با شکل افزایش دهید؛ چون خیلی به شما کمک خواهد کرد.
بالاخره رسیدیم به شیمی! آخرین درس کنکور از نظر ترتیب سؤالها. خیلی از بچهها در کنکور اصلی یا آزمون های آزمایشی وقتی به شیمی می رسند از وقت عقب هستند و به همین دلیل نمی رسند آن را تمام کنند.
چند توصیه برای مطالعه شیمی:
۱)حتماً سعی کنید همهی مطالب مهم را در کتاب خود وارد کنید بهنحوی که کتابتان منبعی کامل برای مطالعه شود.
۱)هر وقت مطالعه میکنید، حتما مطالب مهم را مشخص کنید و در صورت لزوم آنها را خلاصهبرداری کنید
۲) کلها و نمودارهای کتاب درسی خیلی خیلی مهم هستند. آنها را کاملا به خاطر بسپارید
۳) هنگام مطالعهی کتاب، حتما خودتان تمرینهای کتاب درسی را حل کنید و اگر لازم است جوابها را در کتاب بنویسید
۴)تا میتوانید سرعت محاسبههای خود را در مسائل شیمی افزایش دهید. شما باید بتوانید حتی در زمانی کمتر از زمان استاندارد کنکور، به میزان تعداد تستهای شیمی کنکور، تست حل کنید؛ پس تا میتوانید تمرین کنید. راه افزایش سرعت و در عین حال عدم کاهش دقت همین تمرین زیاد و حل کردن سؤالهای محاسباتی میباشد؛ حتی اگر برای چندمین بار دارید آن را حل میکنید.
۵) به حاشیههای کتاب درسی نیز توجه کنید؛ البته برخی عددها و رقمها را لازم نیست حفظ کنید ولی برخی جملهها مهم هستند.
۶) سعی کنید الان طوری مطالعه کنید که در روزهای نزدیک کنکور بتوانید در نیم ساعت، مثلا کل کتاب شیمی پیشدانشگاهی را ورق بزنید و نکتههای مهمی را که قبلا علامت زدهاید مرور کنید. بعدا اهمیت این کار را بهتر درک خواهید کرد.
۷)درس شیمی، ترکیبی از محاسبهها و حفظکردنیهاست؛ بنابراین شیوهی مطالعهی آن نیز ترکیبی است؛ یعنی بعضی قسمتها بیشتر نیاز به فهمیدن و مسأله حل کردن دارد و بعضی دیگر نیز بیشتر حفظکردنی میباشد. اما سرعت و دقت در قسمت محاسباتی شیمی بسیار مهم است چون آخرین درس دفترچه میباشد و اغلب داوطلبان وقتی به شیمی میرسند ذهنشان خسته است.